0-2 yaş arası küçük çocuklarda virüslerden kaynaklı bulaşıcı hastalıklar en fazla karşılaşılan hastalıklardan olurken, bu hastalıkların başında da 6. Hastalık geliyor. Yüksek ateş nedeniyle havale riski yüksek olan 6. Hastalık riskli grubunda yer alıyor.
İçindekiler
6. Hastalık Nedir?
Genellikle 0 ile 2 yaş arasındaki çocuklarda görülen 6. Hastalık yüksek ateş ile belirti vermektedir. Yaklaşık 2-3 gün yüksek ateş ile seyreden hastalık daha sonra ateşin düşmesi ile birlikte vücutta kırmızı lekeler ve döküntülerle devam ediyor. Halk arasında gül hastalığı olarak da bilinmektedir
6. Hastalık Belirtileri Nelerdir?
Çoğunlukla 6. Hastalık üst solunum yolu enfeksiyonu gibi kendisini gösterir. Üst solunum yolu hastalığı şikayetlerine ek olarak yüksek ateş görülür. Bu hastalıktaki en büyük belirti sürekli yükselen yüksek ateş olmaktadır. Takibi önemli olup, ateşli havaleye en sık neden olan hastalıklardan birisidir.
Genel olarak yüksek ateş 3 ile 6 gün arası sürebilmekte olup, bu süre içerisinde halsizlik, iştahsızlık gibi belirtiler eşlik edebilir. Hastalığın takip ettiği günlerde ateş aniden düşerek kaybolur ve hastalığın diğer önemli bulgusu olan ciltte kızarıklıklar, kabarmalar ortaya çıkar. Ortaya çıkan bu kızarıklıklar da ortalama 2-3 gün içerisinde kendiliğinden kaybolur.
6. Hastalık Tedavisi Nasıldır?
Çoğu enfeksiyon hastalığı gibi 6. Hastalık için ekstra bir tedavi yöntemi bulunmamaktadır. Hastalıkta en önemli şey ateşin kontrol altında tutulması ve düşürülmesidir. Bu nedenle parasetemol içerikli ilaçlarla ateş kontrol altında tutulabilir. Yine aynı zamanda vücudun rahatlaması ve ateşin hafiflemesi için ılık duş aldırmakta önemli fayda sağlamaktadır.
Hastalık süresince hastanın takibi en önemli etmendir.
6. Hastalık Bulaşıcı Mıdır?
Evet bu hastalık bulaşıcıdır fakat diğer büyük salgın hastalıklar gibi ciddi rahatsızlıklara ve salgınlara yol açmamaktadır. Hastalığa yakalanmış kişiden, tükürük, hapşırık, öksürük ile başka kişilere bulaşabilir. Hastalığın bulaşıcılığı, yüksek ateş sürecinde başlamaktadır. Bu nedenle hasta ile temas sonrası mutlaka dezenfekte işlemi yapılmalıdır.