NST Nedir, Ne İçin Yapılır?

NST Nedir, Ne İşe Yarar?

Anne adayları, bebeklerinin sağlıklı doğması için bazı testler yaptırmak durumundadır. Bu testlerden bir tanesi de NST testidir. NST testi, anne karnındaki bebeğin sağlık durumunun gözden geçirilmesine imkan veren bir testtir. Bahsi geçen test sayesinde bebeklerde olası sağlık sorunlarının erkenden teşhis edilmesi sağlanmaktadır. Bebeğin özellikle kalp atışları NST ile takip edilir ve hareket halindeki kalp atış hızı da önemli bir konudur. Şayet bebeğin olması gerektiği gibi kalp atışları hareket ettiğinde buna bağlı olarak artıyorsa bu normal bir durumdur. Fakat hareket halinde kalp atışlarında artış olmuyorsa bebekte oksijen yetersizliği durumu değerlendirilebilir.

NST Hangi Durumlarda Yapılır?

NST testinin her anneye yapılması gerekmez. Ancak bazı olumsuz durumu olan annelerin düzenli şekilde NST yapması tavsiye edilmektedir. Kronik bir rahatsızlığı olan, şeker hastası ve yüksek tansiyon hastalığı bulunan anneler düzenli olarak NST testi yaptırmalıdır. Bunun dışında planlanan doğum süresinin iki hafta gecikmesi, bebeğin anne karnındayken gelişmemesi ve doğum sıvısında azalmalarda NST testi düzenli şekilde yapılmalıdır.

NST Nasıl Yapılır?

NST testi, kardiotakograf adı verilen cihaz ile yapılmaktadır. Bir parçası bebeğin kalp atışlarını dinlemek üzere kullanılırken, bir parçası rahim kasılmalarını tespit etmek üzere kullanılmaktadır. Ayrıca gebenin elinde bir buton bulunur. Anne adayının bu butona bebeğin hareket ettiği anlarda basması istenir. Böylece 20 dakikalık süreçte bebeğin kalp atış hızı takip edilir.

Yorum yapın