Horlama Nedenleri
Horlama, hem horlayan kişiyi hem de çevredeki kişileri rahatsız eden bir sorundur. Horlamaya sebebiyet veren pek çok farklı problem bulunmaktadır. Ağız, burun ve boğaz yapısında meydana gelen değişimler horlama ya sebep olan başlıca konulardır. Horlayan kişinin zaman zaman kesilen şekilde horlaması bir sağlık sorununa işaret edebilir. Bunun dışında bir kişinin horlamasına yorgun olması da ortam hazırlayabilir. Horlamaya neden olan problemler arasında bademcik şişmesi, kilolu olmak, uyuma biçimi, hamilelik, uykusuz kalmak ve kalp sorunları yer almaktadır.
Horlama Tedavisi Mümkün mü?
Bu durumda öncelikle horlamaya neden olan problem tespit edilmelidir. Şayet horlamaya sebep olan şey tıbbi bir müdahale ile giderilebilir şekilde ise, gerekli müdahale ile horlama ortadan kaldırılabilir. Ancak tıbbi bir müdahaleye gerek yoksa horlayan kişinin hayatında bazı şeyleri değiştirmesi gerekir. Buna örnek olarak aşırı kiloların verilmesini söyleyebiliriz. Ayrıca uyku problemi olan ve yeterince uyumayan kişilerin uyku düzenini sağlaması da yine horlamayı yok edebilmektedir.
Horlama Teşhisi Nasıl Konulur?
Çoğu kez horlayan kişiler, bu davranışını çevresinden duyar. Bu sebeple de horlamaya sebep olan sorunun ne olduğunu tespit etmek için hastaneye başvurmak gerekebilir. Horlamaya şahit olan kişinin doktor tarafından sorulara cevap vermesi, horlayan kişinin tedavisinin yapılmasına büyük katkı sağlamaktadır. Doktor tarafından yapılacak burun, ağız ve boğaz muayenesi ile solunum yolları kontrol edilecektir. Bu muayene sonucunda da tıbbi müdahale gerekiyorsa, yapılacak operasyon ile horlama sorunu ortadan kaldırılabilmektedir.