İçindekiler
Radyoterapi Nedir?
Kanser tedavisinde kullanılan yöntemlerden bir tanesi de radyoterapidir. Radyoterapi, en net tanımla bir ışın tedavisidir. Bahsi geçen yöntem sayesinde, tümör dokusunun diğer sağlıklı hücrelere zarar vermesi engellenmeye çalışılmaktadır. Bunun yanı sıra Radyoterapi ile vücutta bulunan zararlı tümörlerin çoğalması önlenmektedir. Böylece kanserli hücrelerin diğer sağlıklı hücrelere zarar vermesinin önüne geçilmek amaçlanmaktadır.
Radyoterapi Nasıl Uygulanır?
Radyoterapi tedavisine başlamak için ilk olarak doktor muayenesi gerekmektedir. Doktor tarafından yapılan muayene sonucunda Radyoterapi tedavisine uygun olan hastalar Radyoloji Onkolojisi bölümüne sevk edilmektedir. Bu bölüme sevk edilen hastalara Radyoterapi tedavisi ile radyasyon üzerinden elde edilen X ışınları uygulanır. Radyoterapi uygulanacak hastaya temas edilmeden Lineer hızlandırıcı şeklinde tanımlanan cihaz ile tedavi uygulanır. Muayene sonucunda tümör oluşumu görülen bölgelere uygun açılardan ve belirli aralıklarla işin uygulaması yapılır. Tümörün boyutuna ve hastalığın şiddetine göre belirlenen süre değişiklik gösterebilmektedir. Genel olarak Radyoterapi tedavisinin süresi 5 ile 30 dakika arasında değişmektedir.
Radyoterapi Vücuda Zarar Verir mi?
Radyoterapi tedavisinin amacı, tamamen kanserli hücrelerin diğer hücrelere zarar vermesini engellemektir. Verilen ışın miktarı hastanın ihtiyaç duyduğu kadardır. Bundan dolayı da diğer hücrelere uygulanan ışın miktarı da düşük olmaktadır. Uygulanan ışın miktarının çok düşük seviyede olması sebebiyle de Radyoterapi tedavisinin vücuda gözle görülür düzeyde bir zararı yoktur.
Radyoterapi Yan Etkileri Nelerdir?
Radyoterapi tedavisi, her ne kadar kanser üzerinde etkili olsa da, bazı yan etkilere sebep olabilmektedir. Görülebilecek yan etkiler yine tedavinin gerekliliklerine göre de değişebilmektedir. Radyoterapi tedavisinin ortaya çıkarabileceği bazı yan etkiler geçici olabilirken, bazı yan etkiler kalıcı olabilmektedir. Geçici yan etkiler genellikle 2 ya da 3 hafta arasında ortadan kaybolmaktadır. Cildin bazı bölgelerinde kızarıklık, yutma da zorluk çekme geçici yan etkilerdir. Kalıcı yan etkilere baktığımızda ise, saçlarda dökülme, ağız kuruluğu ve ciltte bazı bölgelerde sertleşme meydana gelmektedir.