İçindekiler
Yerden Isıtma Nedir?
Ülkemizde son yıllarda ısınma konusunda sık sık konutlarda ve işyerlerinde yerden ısıtma sistemi fazlasıyla kullanılmaya başlandı. Yerden ısıtma sistemi, ülkemizde 1980’li yıllarda kullanılmaya başlanmış ve oldukça olumlu sonuçlar vermiştir. Temel mantığı bina zemininin içerisine döşenen borulardan ısı kaynağı oluşturmaktır. Bu sayede de binanın alttan ısınma şeklinde daha sıcak bir ortam oluşması sağlanmaktadır.
Yerden Isıtma Sistemi Nasıl Çalışır?
Yerden ısıtma sistemi, binanın zemin kısımlarına yerleştirilen borular ile çalışmaktadır. Bu borulardan geçen sıcak su, ilk olarak zeminin ısınmasını sağlamaktadır. Zeminin ısınmasıyla birlikte ortamında ısınması bu yöntemle mümkün hale gelmektedir. Yerden ısıtma sisteminin çalışmasına imkan sağlayan bir kombi, kazan ya da ısı pompası olmak zorundadır. Sistemin en önemli bileşenleri de yine bu ürünlerdir.
Yerden Isıtma Sistemi Avantajları Nelerdir?
Yerden ısıtma sistemi kullanılan ortamlarda yayılan ısı, dikey ve yatay şekildedir. Bu da ortamın tüm alanlarına eşit miktarda ısı dağılmasına imkan vermektedir. Petek kullanılan ortamlarda peteğe yakın olan bölümler daha fazla ısınırken, peteğe uzak bölümler az ısınmaktadır. Bahsi geçen konu yerden ısıtma sisteminin avantajlarından biridir. Yerden ısıtma sistemi avantajlarından biri de yer kaplama durumunun olmamasıdır. Bu sistem tamamen Beton zeminin alt kısmına uygulanmaktadır. Böylece herhangi bir yer kaplama durumu söz konusu olmamaktadır.
Yerden Isıtma Sistemi Dezavantajları Nelerdir?
En fazla dezavantaj olarak anlatılan şey toz kaldırması olarak görünüyor. Yani aslında bir çok kişi tarafından yerden ısıtma denilince ilk akla gelen toz kalkması oluyor. Fakat bahsedildiği kadar bir tozlanma olmuyor. Benim açımdan en ciddi dezavantaj nedir derseniz, kış aylarında birşeyler çabuk kurusun diye kalorifer peteğin üzerine serme olayını maalesef yerden ısıtmalı evlerde yapamıyorsunuz.